Посилення мобілізації у дії: що змінилося після 18 травня

Закон про посилення мобілізації набув чинності 18 травня. Деякі нововведення українці вже відчули на собі.

"У понеділок, 20 травня, на виході з супермаркету в Києві до мене підійшли двоє людей у ​​військовій формі, ввічливо представилися, запитали, як у мене справи з військовим обліком, попросили пред'явити паспорт та військово-обліковий документ. Паспорт я їм показав у "Дії", щодо військового квитка сказав, що втратив його і збираюся відновлювати. Мене пробили якоюсь базою і ввічливо попросили пройти з ними до найближчого ТЦК для уточнення даних та видачі нового військово-облікового документа. Якщо я не погоджуся, то вони пригрозили викликати поліцейських, які доставлять мене силою. Заради справедливості зазначу, що діалог був спокійний і ввічливий", – розповів "ОстроВу" киянин Михайло.

За його словами, найближчий ТЦК знаходився за 15 хвилин ходьби, але коли прийшли, то там виявилася велика черга.

"Там просто записали мої дані, виписали повістку на проходження ВЛК (військово-лікарської комісії – ред.) і відпустили. Сказали, що пізніше ще випишуть штраф за те, що я довго не з'являвся у військкоматі. Поки перебував у ТЦК, наслухався багато історій про те, як людям виписували повістки на блокпостах, у метро, ​​на ринку, був один чоловік, якому виписали повістку прямо біля реєстратури в поліклініці", – сказав він.

Подібних історій з'являється дедалі більше у соціальних мережах. За словами очевидців, із набранням чинності законом про посилення мобілізації в деяких районах Києва почали з'являтися мобільні блокпости, які зупиняють автомобілі, перевіряють документи та виписують повістки.

"Дуже довго викликав таксі на Оболонь, ніхто не хотів їхати. Коли все ж таки вдалося знайти машину, за кермом був літній чоловік, явно старший за призовний вік. Розговорилися, він розповів, що у таксистів є свої закриті чати, де вони пишуть про те, де зупиняють машини та роздають повістки. І з 20 травня у Києві спостерігається загострення ситуації, тому багато хто не вийде на маршрут або просто уникає певних районів”, – написав у Facebook користувач Антон Р.

Головні нововведення закону про посилення мобілізації полягають у тому, що з 18 травня 2024 року всі чоловіки віком від 18 до 60 повинні мати при собі військово-обліковий документ, а протягом 60 днів оновити (уточнити) свої дані. І багато хто плутається у цих двох нововведеннях.

"Простими словами треба розмежувати два поняття. Люди сьогодні вважають, що після 18 травня, якщо немає військово-облікового документа на руках, то є ще 60 днів, щоб спокійно ці документи зробити. Проте це не так. Це дуже поширене нерозуміння норм чинного законодавства. Хочу зазначити, що це два окремі процеси. Перший – це з 18 травня кожен чоловік віком 18-60 років повинен мати військово-обліковий документ на руках. А 60 днів дається на уточнення даних", – розповів адвокат ОстроВу Євген Филипець.

Розглянемо докладніше ці основні нововведення.

 

Військово-обліковий документ

"Додалися обов'язки для людини мати військово-обліковий документ. І з цього починається вся ця парадигма контакту людина-ТЦК, людина-держава. Фактично обов'язок мати при собі військово-обліковий документ починає саме направлення щодо перевірки цих документів, складання відповідних штрафів, залучення до відповідальності тощо. Крім того, розширюються повноваження органів Національної поліції з перевірки, доставки, адміністративного затримання людей", – зазначає адвокат Євген Филипець.

Так, згідно з ухваленим законом, тепер усі українці чоловічої статі віком 18-60 років зобов'язані мати при собі під час воєнного стану та/або під час проведення мобілізації військово-обліковий документ та пред'являти його на вимогу:

- уповноваженого представника ТЦК,

 - поліцейського,

- представника Державної прикордонної служби України у прикордонній межі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України.

Перевірка наявності документа може здійснюватися за місцем проживання, роботи, навчання, у громадських місцях, громадських будинках та спорудах, місцях масового скупчення людей, на пунктах пропуску (блокпостах).

У разі встановлення, що людина порушує правила військового обліку, а також виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру військовозобов'язаних – їй пропонують пройти до районного (міського) ТЦК для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду, уточнення своїх персональних даних.

"З вказаною метою громадянинові оформляється та вручається повістка", – йдеться у постанові Кабміну.

У разі відмови від отримання повстки складається відповідний акт.

У разі відмови пройти до районного (міського) ТЦК поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставку громадянина до такого центру на підставі статей 261 та 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Простими словами: якщо у вас не буде на руках військово-облікового документа, то є законне право силою доставити вас до найближчого ТЦК. Ці нововведення не прописані у законі про посилення мобілізації, а були затверджені постановою Кабінету Міністрів України 16 травня 2024 року.

"Людину можуть оштрафувати і законно доставити до ТЦК. Ба більше, прописано процедуру, що особу може бути доставлено до найближчого ТЦК, а не до того, де ви стоїте на військовому обліку, і це теж може мати певні нюанси. Далі така особа буде залучена до адміністративної відповідальності за порушення правил військового обліку", – зазначає адвокат Євген Филипець.

У профільних групах у соцмережах пишуть, що якщо раніше лише представники ТЦК могли доставляти людей на медкомісію та уточнення даних, то тепер це можуть робити поліцейські.

"Тобто раніше всі боялися і уникали людей у ​​військовій формі, щоб не отримати повістку, а зараз треба боятися поліцію, яка може тебе доставити до ТЦК цілком законно. Києвом зараз можна зустріти набагато більше військових та поліцейських, які разом гуляють. Без військового квитка зараз просто нікуди", – пише у Facebook Степан Н.

 

Оновлення даних

З 18 травня всі військовозобов'язані українці віком 18-60 років протягом 60 днів – до 16 липня включно, мають оновити свої військово-облікові дані: номер телефону, фактичне місце проживання та e-mail (за наявності).

Це можна зробити трьома способами:

1) завантажити програму "Резерв+" (доступно для IOS та Android);

2) у ЦНАПі;

3) у ТЦК та СП.

"Резерв+ надає можливість оперативного оновлення даних та доступу до інформації в реєстрі "Оберіг". Це зручний спосіб виконання обов'язкової процедури оновлення особистих даних. Після оновлення даних у додатку ви зможете побачити інформацію з реєстру "Оберіг" про себе", – зазначають у Міністерстві оборони України.

Завантажити програму на смартфон можна через Apple Store або Google Play Market, ввівши в пошуку "Резерв+" і вибравши першу програму зі списку.

Для авторизації у додатку "Резерв+" необхідно скористатися системою Bank ID. Щоб пройти авторизацію, у вас має бути рахунок та доступ до електронного кабінету або додатку банку.

"Після встановлення "Резерв+" та проходження авторизації починається процес оновлення персональних даних у реєстрі. Для оновлення вам необхідно вказати номер мобільного телефону, електронну пошту (за бажанням) та поточну адресу проживання. Додаток автоматично заповнить поля тими даними, які прив'язані до вашого облікового запису в обраному банку (через який ви проходили авторизацію), але ви можете змінити кожне з полів за потреби", – зазначають у Міноборони.

В цьому відомстві обіцяють, що при оновленні даних у додатку "Резерв+" направлення на ВЛК не видаватиметься, але пізніше таку функцію можуть додати.

У соціальних мережах зараз можна зустріти повідомлення про те, що оновлення даних у програмі "Резерв+" може замінити військово-обліковий документ. Але це не так.

Справді, Міністерство оборони працює над тим, щоб у додатку відображався військово-обліковий документ, але попередньо ця функція стане доступною через місяць.

"Наступний крок – генерація QR коду, який буде заміною необхідності носити з собою військовий квиток. За аналогією з ковід-сертифікатом", – анонсував голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

Водночас у Міноборони обіцяють, що повістки до "Резерву+" не приходитимуть.

"У мене знайомий оновив дані в "Резерві" і пішов вільно гуляти, думав, що тепер усі законні обов'язки виконав. У метро під час перевірки документів йому швидко пояснили, що їх більше цікавить військовий квиток, а не додаток. Виписали повістку, тепер сидить удома ", – розповів "ОстроВу" киянин Сергій.

Ще один новий спосіб оновити дані – прийти до ЦНАПу (Центр з надання адміністративних послуг).

"Зробіть це у ЦНАП, щоб не стояти в чергах і швидко та зручно виконати норму закону без відвідування ТЦК. Мінцифри розробив електронний функціонал для ЦНАПів, який значно спростить процес та розвантажить ТЦК", – йдеться у повідомленні Міністерства з питань цифрової політики.

Це працює таким чином:

1) військовозобов'язаний українець чи українка приходить до ЦНАПу,

2) надає актуальні дані (номер телефону, адресу проживання та електронну пошту) про себе та підтверджує їх,

3) адміністратор вносить дані до електронної системи,

4) інформація автоматично підтягується до реєстру "Оберіг",

5) заявник отримує витяг з печаткою та підписом адміністратора ЦНАПу про актуалізацію даних.

"Навіть якщо у вас немає військового квитка, багато років не були у військкоматі або з певних причин не оновлювали дані у ТЦК, зробіть це у ЦНАПі. Так ви виконаєте норму закону та убезпечите себе від штрафу", – зазначають у Мінцифрі.

Що стосується оновлення даних у ТЦК, то нещодавно Міністерство оборони спільно з Командуванням Сухопутних військ та компанією QLogic запустили сервіс онлайн запису на прийом до ТЦК для оновлення даних. Електронна черга запрацювала у тестовому режимі.

"Ми почули звернення наших громадян та побачили запит на створення послуги електронної черги. Тому ми досить оперативно розгорнули цю послугу і для ТЦК та СП. Відтепер не треба стояти в черзі для виконання свого законного обов'язку, достатньо записатися онлайн та прийти на певний час", – заявила заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко.

Для запису в "еЧерці" потрібно вибрати ТЦК, в якому ви стоїте на обліку, ввести персональні дані для запису, підтвердити номер телефону та отримати повідомлення з датою та часом запису.

Записатися на прийом до ТЦК та СП для оновлення даних можна за посиланням: https://q.mod.gov.ua/registration-place

"До 16 липня слід уточнити дані. І за порушення цього обов'язку також передбачено відповідне адміністративне покарання. Тобто фактично все чоловіче населення віком від 18 до 60 років, яке не виконує цей обов'язок, держава цих осіб переводитиме в категорію правопорушників, які вчинили адміністративне правопорушення із відповідними наслідками", – розповів "ОстроВу" адвокат Євген Филипець.

По-перше, зазначає адвокат, людину можуть позбавити прав на керування транспортним засобом.

"Хоча сьогодні взагалі невідомо, як це реалізовуватиметься, це досить складний процес", – вважає він.

По-друге, людину можуть оголосити у розшук.

"Формально після 16-18 липня вас можуть зупинити на вулиці, і якщо ви досі не уточнили свої дані, то ви потрапляєте під категорію адміністративного затримання та доставлення до ТЦК", – каже Євген Филипець.

Проблема для багатьох українців може полягати в тому, вважає адвокат, що ті, хто має право на відстрочку, але не оновили дані у своєму ТЦК, можуть втратити таке право та бути мобілізованими.

"І тут, увага: проблема, бо дуже багато хто має право на відстрочку. І якщо ви ще не легалізували це право і у вас немає з собою документів на відстрочку, на мій професійний погляд, є великі шанси бути мобілізованими, навіть маючи право на відстрочку. Ви просто не встигнете, не зможете реалізувати це право після доставки вас до іншої ТЦК без документів на відстрочку. Військовому комісару нічого не залишиться, як відправити вас на ВЛК, і після цього видати бойову повістку чи мобілізаційне розпорядження", – вважає Євген Филипець.

Водночас уряд 16 травня прийняв ухвалу, яка має спростити процес отримання відстрочки, зазначає адвокат.

"Нарешті зараз змінено два ключові моменти, про які ми голосно говорили в експертному середовищі. Перше це те, що спочатку розглядається відстрочка, а потім людина вирушає на ВЛК. Це кардинально змінює ситуацію, що склалася з походами в ТЦК, бо спочатку подається заява, здійснюється оцінка документів та виноситься рішення про відстрочку або про відмову. І це кардинально змінює процес отримання відстрочки", – розповів він ОстроВу.

Крім того, за його словами, співробітники ТЦК більше не зможуть вимагати зайвих документів для отримання відстрочки, адже Кабмін чітко прописав вичерпний список.

"І друге, що було дуже принциповою проблемою: кожен військовий ТЦК по-своєму трактував норму закону, вимагав різні документи для отримання відстрочки. Наразі це врегульовано додатком до постанови Кабміну 560, де винесений перелік документів, що підтверджують кожну підставу для відстрочки", – наголосив Євген Филипець.

 

Нові штрафи

З 18 травня 2024 року було також збільшено штрафи за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону, військовий обов'язок та військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Цей документ посилює відповідальність за порушення двох статей Кодексу України про адміністративні правопорушення:

1) ст. 210 (порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку) – коли військовозобов'язаний не оновив свої дані або не став на облік, не повідомив про зміну своїх даних;

2) ст. 210-1 (порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію) – неприбуття до ТЦК за повісткою, відмова від отримання повістки, порушення правил військового обліку працівників з боку підприємств.

За порушення правил військового обліку (ст. 210) штрафи тепер становлять:

- у мирний час – від 3 400 до 5 100 грн;

- у особливий період або у разі повторного порушення – від 17 000 до 25 500 грн.

За порушення законодавства про оборону та мобілізацію (ст. 210-1):

- у мирний час: для громадян – від 5 100 до 8 500 гривень; для посадових та юридичних осіб – від 17 000 до 34 000 грн.;

- під час дії військового стану: для громадян – від 17 000 до 25 500 грн., для посадових та юридичних осіб – від 34 000 до 59 000 грн.

Штраф може бути накладений протягом трьох місяців з дня виявлення правопорушення, але не пізніше ніж через рік від дня його скоєння.

Крім того, ТЦК може звернутися до суду з проханням обмежити "ухилянта" у праві керувати транспортним засобом.

Статті

Луганськ
15.06.2024
20:03

Робота на віддачу: як працює малий груповий будинок «Світанок», де виховуються діти-переселенці з Лисичанська

Звучить жахливо, але – він не розмовляв, по-перше, бо з ним у лікарні НЕ РОЗМОВЛЯЛИ. А по-друге – бо у нього в усі була пробка. І у ЛОР-відділенні цього не помітили!
Країна
15.06.2024
10:31

Кадрові проблеми Офісу президента: лояльних дедалі менше

"Подивіться, скільки міністрів перебуває у статусі «тимчасово виконуючий обов'язки». Коли кажуть, що багато хто хоче піти, але їх не відпускають, це більш ніж правда. Ідеться і про уряд, і про парламент"
Країна
14.06.2024
11:00

Курс гривні: Нацбанк "хлюпнув кисню" на $5,5 млрд

Ми хочемо, щоб наша нинішня магічна реальність враховувала перспективи того, що так може бути не завжди. І нам, можливо, потрібно зараз уже думати, готуватися, що на нас чекає у другому півріччі 2024 р., що чекає на нас у 2025 р.
Всі статті